A kecskehúsról:
Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús.
A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben.
A hús ízét leginkább a birkahúshoz lehetne hasonlítani de annál finomabb.
Főleg pörköltnek,de a kecskesült is nagyon finom.
Kecskepörkölt recept 4 személyre:
1,5 kg kecskehús, 3-4 fej vöröshagyma,
15 dkg füstölt szalonna, 1 dkg fűszerpaprika, só, 2-3 db paprika, 3 db paradicsom, cserenyepaprika, 1 dl vörösbor,1 gerezd fokhagyma,kecskepáclé
A kecskepáclé receptje:
babérlevél, 1 dkg borókabogyó, 5 dkg zeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 dkg rozmaring, 1 dkg kakukkfű, 4 dkg tárkony, Só, bors, ételízesítő tetszés szerint, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg fokhagyma, 2 dl vörös bor, 2 dkg koriander
A pác összetevőit vízzel felforraljuk, lehűtjük, ebbe helyezzük a húst 1-2 napra.
Pácolás után a húst feldaraboljuk.
Még finomabb, ha belsőség (szív, máj, tüdő) is hozzákerül.
Apró kockákra vágjuk fel a szalonnát és zsírjára sütjük.
Vegyük ki a már megsült töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük.
Tegyük félre a tűzről, fűszerezzük pirospaprikával, tegyük bele a feldarabolt húst, a fokhagymát, keverjük össze és lassú tűzön pirítsuk meg.
Nézzük meg mennyi levet engedett a hús, ha úgy véljük hogy nem elég, akkor kevés vízzel pótolhatjuk, de ha szeretnénk a víz helyett vörösbort is használhatunk.
Fűszerezzük sóval.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük tovább.
Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.